Història

El Cub de Rubik és un trencaclosques mecànic inventat el 1974 per l'escultor i professor d'arquitectura hongarès Ernő Rubik. Originalment l'autor el va anomenar "Cub màgic" però va ser rebatejat a "Cub de Rubik" per Ideal Toys, empresa que també el va llicenciar i vendre el 1980. El mateix any va guanyar el premi Joc de l'Any (Spiel des Jahres en alemany). És el joc més venut del món, amb més de 300.000.000 exemplars venuts el 2005. En un Cub de Rubik clàssic, cada una de les sis cares està recoberta per 9 adhesius, de sis colors diferents (tradicionalment blanc, vermell, blau, taronja, verd, i groc).

Ernő Rubik va obtenir la patent HU170062 pel seu cub, encara que no va sol·licitar pas cap patent vàlida a escala internacional. El primer lot de prova va ésser generat a final de 1977 i comercialitzat per les botigues de joguines de Budapest. La popularitat del cub va créixer a Hongria gràcies al "boca orella". Més endavant, Ideal Toys va comercialitzar un cub més lleuger, i va decidir rebatejar-lo. S'idearen possibles noms com Nus Gordià o Or Inca, però la companyia finalment va decidir rebatejar-lo "Cub de Rubik" i exportar-lo per primer cop fora d'Hongria al maig de 1980.

El setembre de 1979, es féu un pacte amb Ideal Toys per expandir la seva comercialització per tot el món. El maig de 1980, a la Fira de la Joguina de Londres, Nova York, Núremberg i París, s'inicià la comercialització mundial.