Zaragoza Open 2010

Logo del Zaragoza Open Rubik 2010Crec que ja era hora que m'estrenés com a blogger de la web, cap ocasió millor que per explicar el campionat de Saragossa, el primer Open del cub de Rubik celebrat en aquesta ciutat que va tenir lloc durant els dies 9 i 10 d'abril.

Em vaig trobar amb el Pau Vela i el Ting Sheng després d'algun que altre imprevist amb la Renfe. Després de 4 hores de viatge en bus descansant i jugant al Pro Evolution Soccer estàvem llestos per competir, el primer dia a les modalitats secundàries.

Un cop a Saragossa vàrem tardar poc en arribar al lloc on es disputava el campionat. Es tractava d'un centre comercial força gran, generalment amb bona il·luminació tret d'alguns moments en què el sol jugava males passades. Un dels punts forts d'aquest campionat va ser que el centre comercial estava ple de gent i els visitants afavorien l'espectacle de la competició i l'acostament de la gent al cub de Rubik.

Al recinte de l'Open ens vàrem trobar com sempre amb vells coneguts del món del Cub, com el català Agustín Díaz, o els actuals campions d'Espanya: en Daniel Prieto (Daniño) en 2x2 i Rodrigo Septién en 3x3. Pocs minuts més tard va arribar el delegat de la WCA, en David Calvo, encarregat de donar oficialitat al campionat. També vam poder conèixer al japonès Shotaro Makisumi, estudiant als Estats Units i ara d'intercanvi resideix a França (actualment de vacances). Tot un honor poder conèixer de prop a un dels mítics d'aquest món. També cal fer menció especial per a l'organitzador, el Víctor Torrecilla, qui ha estat treballant dur per aconseguir que sortís un campionat gairebé perfecte: els horaris es van poder seguir a la perfecció durant tot el cap de setmana, fins i tot amb temps de sobres entre ronda i ronda, cosa que no s'acostuma a veure. Unes hores més tard arribava l'expedició madrileña, encapçalada per l'Alejandro Aguado (Awe), Rubén Jiménez (Okami), Jorge Morata (Billy), Daniel Borrajo (Farru), Manuel López Sheriff i Guillermo Conde. Com sempre un luxe poder tornar a tractar amb tots ells!

Tal i com he comentat abans, el primer dia tenien lloc les modalitats secundàries. No va haver-hi gaire sorpreses. La modalitat de Pyraminx la va guanyar el Rodri amb una mitjana de 8,20 segons, segon va quedar en Daniel Prieto (Daniño) i tercer el Javier París. A la modalitat de Magic cal felicitar en Daniel Gracia, que va quedar primer amb mitjana de 1,29". El podi d'aquesta categoria el van completar Daniño i Javier Tirado. A la modalitat de Master Magic va guanyar amb contundència el nostre Ting Sheng Bao Yang, batent a més a més els dos rècords nacionals de resolució més ràpida i millor mitjana (2,53 i 3,30 respectivament). Segon va quedar en Daniel Borrajo i tercer en Jorge Morata. A la modalitat d'Square-1 vam estar al podi els tres habituals: Billy, Rodri i un servidor, aquest cop en ordre diferent. Va haver-hi un cas curiós en aquesta ronda, i és que en Billy va acabar la seva segona resolució en 15 segons (hagués estat NR) però sense acabar de fer l'últim tall de 180º. El delegat va consultar amb el màxim representant de la WCA, Ron Van Bruchem i finalment es va donar el cub com a nul (DNF). No obstant, Billy va guanyar igualment la categoria amb un temps de 31,10" de mitjana. A la modalitat de resoldre el cub a cegues (Blindfolded), va guanyar el madrileny Sheriff amb un temps de 2:32,00. El podi el van completar els únics que van resoldre el cub a part del guanyador: David Calvo i Rodrigo Septién.

Això és el que va donar de sí la primera jornada de la competició. Tot seguit, el Ting i jo ens vàrem trobar amb en Jaume Casado i amb la Gemma Rotger i ens vàrem acomodar a l'alberg de Saragossa.

El dissabte va començar amb la prova del 2x2. El guanyador va ser sense altra sorpresa en Daniel Prieto, amb mitjana de 4,68". El podi el van completar els catalans Pau Vela i Ting Sheng Bao Yang. A la categoria de 5x5 va guanyar el madrileny Guillermo Conde amb 1:48,94, per davant d'en Rodrigo Septién i Shotaro Makisumi. En 4x4 domini absolut d'en Rodri, qui va tornar a batre ambdós rècords nacionals. Va guanyar amb mitjana de 52,31", per davant d'en Billy i Guille. A la categoria d'una mà (one-handed) va guanyar el català Nico Kupfer amb mitjana de 21,03". El podi el van completar Jorge Morata i Shorato Makisumi. La modalitat de Rubik's Clock se la va emportar l'excampió del món Ernesto Fernández, qui va guanyar amb una mitjana de 9,06", per davant de Javier Tirado i Jesús Masanet.

La categoria de 3x3 va ser el més interessant com sempre. Aquest cop no hem pogut veure com es batia cap rècord nacional o del món, però sí a gent que millorava els seus temps, grans absents, noves cares, etc. Vam poder veure com en Shotaro Makisumi guanyava les dues primeres rondes i com 3 membres de l'equip català es colaven a la final (Nico, Ting i jo mateix que vaig entrar per poc). Es va poder veure possiblement una de les finals amb més expectació que s'hagi fet mai, segurament pels motius ja descrits, i és que gran quantitat de gent que passava per allà es va quedar bocabadada veient com es pot resoldre un cub de Rubik en qüestió de segons. Això va donar un punt d'espectacle afegit al campionat. La victòria va ser pel madrileny Alejandro Aguado (12,48"), qui va estar a punt de batre el rècord nacional de mitjana de no haver estat per l'últim cub. Tot i això va estar força ajustat amb el japonès Makisumi. El podi el va completar en Rodrigo Septién.

Entrega de premis, acomiadaments amb la gent que ja marxava, instantànies de record, el típic que s'acostuma a fer un cop s'acaba el campionat... Però no va ser menys interessant el que començava ara, i és que vam tenir el privilegi de veure el clàssic de la lliga espanyola (Madrid - Barça) entre la multitud cubera a una sala de l'hotel on s'allotjava la majoria. Interessant "pique" futbolístic entre les dues potències cuberes majoritàries (madrilenys i catalans). Aquest partit va acabar amb un 0-2 favorable als blaugranes, i finalment els speedcubers madrilenys van reconèixer la victòria i el bon joc dels del Guardiola.

Tot seguit vam acabar d'aprofitar l'Open amb la crème de la crème del cub, sortint de festa pel centre de la ciutat. Moltes rialles en molt bona companyia (David, Guille, Sheriff, Okami, Awe, Farru, Antonio, Zase, Anita, Makisumi, Gemma, Jaume, Ting, etc.). Vam poder tastar una mena de cubates XL "Made in Zaragoza" i veure a en Makisumi en acció, causant furor pels carrers de la ciutat, entre d'altres coses.

Al dia següent ja poc quedava per fer, una mica de turisme visitant la Basílica del Pilar i el centre de la ciutat de Saragossa, per on ens vam trobar els murcians Carlos Martínez i Javier Vegara. Vam passar el matí per allà, i finalment ens vam disposar a tornar a casa. A última hora se'ns afegia un company de viatge més que anava a Barcelona, el gran "sobado" Makisumi, qui s'allotjaria un parell de dies a la ciutat comtal -per cortesia d'en Jaume- per després partir cap a Madrid i cap a Sevilla.

Això és tot, només em queda fer menció especial als excepcionals companys de viatge que he tingut. En primer lloc, a en Ting, qui veig que cada vegada va millorant més i més i sé que arribarà lluny. Et desitjo molta sort en l'organització del Summer Open. En segon lloc, al senyor Jaume, per compartir interessants "piques" en la modalitat d'una mà en els darrers campionats i per ser un freak de les xarxes socials i del programari lliure com jo. Gràcies per les fotos, però volem veure els vídeos del campionat! A en Pau Vela, per despertar-me el divendres a la sortida de l'estació de metro i per poder veure com es va consolidant tot aconseguint medalletes a les competicions. I per últim a la Gemma, per assistir al seu primer campionat amb nosaltres i per animar-nos incondicionalment a la final. Ja veureu com aviat donarà la sorpresa en les properes competicions. Us recomano la lectura del seu blog: Mirror reflection.

La tornada, com habitualment, llarga i plena de nostàlgia, recordant els grans moments viscuts i pensant en quan serà el proper campionat.

Marcos Ameijeiras Moreno

Bon test company, i m'alegro

Bon test company, i m'alegro que hagis decidit estrenarte a rubik.cat! Deu haver estat molt bé el campionat, llàstima que jo no hagi pogut anar. What's the next?

 

Alex

SOU ELS MILLORS

Si m' haig de quedar amb una sola cosa de aquest viatge, no serien ni els podis, ni els NR;

Seria tornar a viure un viatge amb vosaltres al costat; SOU ELS MILLORS!!!

Anem per parts:

MARCOS: Com dir-ho. Des que ens vam conèixer, han passat moltes coses; molts moments que es quedaran per el camí (dolents), i molts que es queden en la memòria; molts moments que queden per arribar ;) ; si pogués tornar al passat, canviaria una sola cosa; haver-te conegut a La Coruña, i no haver hagut de esperar a Montpellier per presentar-nos, i menys a l’estiu per començar a parlar.

JAUME: GRANDÍSSIM!!! SPAMER DE REDS SOCIALS (''PING''ONER)!!! xD

Mes o menys com el MARCOS. Encara recordo aquella nit/mati on vas venir a buscar-me per anar a Montpellier :D

Sempre has estat atent per tots nosaltres, com el nostre 'germà gran', tant de bo continuem veient-nos, que amb la nova feina... sé d’algun cuber que des que té feina no hem sapigut rés més...

PAU: Que dir del petitó! Que has crescut rapidíssim xD !! (Metàfora amb els teus temps)

Encara recordo que ens vas organitzar a Gabriel i a mi per fer una quedada i des de llavors, has anat millorant, fins al punt de superar-me. Has aconseguit en sis mesos, el que jo vaig trigar un any. Felicitats per dimarts ;), que no et regalin molts cubs, que ja saps que estàs castigat :P

Eh! Estudia, i la gresca, ja serà en el seu moment. Tu ara, ves al més important

GEMMA: La nostre reportera! Sempre estàs allà per treure’ns una rialla :)

Recordo que et vaig conèixer gràcies al Marcos, i a que vas organitzar el ‘Multitudinari’ Sopar Rubik

No se si va ser tan estrany per tu com ho va ser per mi; Tindre a un desconegut al davant, a qui no havies vist ni sentit a parlar en ta vida, pro com si ens coneguéssim de sempre xD

Moltes gràcies per haver preparat el viatge a Saragossa, ocupar-te de buscar lloc on pasar les nits, i per compartir amb nosaltres els teus escrits. (Ànims amb el BLOG)

 

A TOTS: MOLTES GRÀCIES.

 

UN SERVIDOR; PER EL QUE NECESITEU ;)

Gràcies

M'ho he passat molt bé a Saragossa amb tots! l'Any que vé a veure si es pot repetir, salutacions a tots!